Jak sestavit fóliovník a co v něm pěstovat?

Máte zahradu a zvažujete koupi fóliovníku, ale bojíte se, že ho nezvládnete sestavit? S fóliovníkem z našeho e-shopu to hravě zvládnete. V nabídce máme hned několik rozměrů a typů. Záleží jen na vás, který z nich si vyberete a pustíte se do pěstování. V tomto článku se dozvíte pár rad, jak fóliovník postavit, co a kdy v něm zasadit, abyste měli co nejlepší úrodu.

Vyberte si fóliovník na našem eshopu

Výběr vhodného místa a sestavení fóliovníku

Jestli máte možnost si vybrat, kam fóliovník postavit, měli byste zvolit takové místo, které je slunné a chráněné před větrem. Vhodné umístění je jihozápádní nebo jihovýchodní část strany zahrady nejlépe blízko domu či chaty pro zužitkování tepelněizolační a tepelněakumulační vlastnosti stěny domu. Velkou výhodu mají světlé budovy, které dobře odráží světlo do fóliovníku a podporují tak růst vašich rostlinek.

Samostné sestavení fóliovníku není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Pomocí jednoduchého montážního návodu, který je součástí balení vytvoříte z trubek, kování a dalšího příslušenství robustnou konstrukci. Fólii ke konstrukci připevníte pomocí suchého zipu. Součástí fólie jsou také okna umožňující dobrou cirkulaci vzduchu. Otvory jsou vyplněné moskytiérami chránící před proniknutím hmyzu a ptáků.

 

Co ve fóliovníku pěstovat a kdy začít sázet?

Fóliovník má mnoho výhod, díky kterým usnadňuje pěstování ovoce a zeleniny. Dá se v něm pěstovat velké spektrum plodin a bylinek. Například rajčata, okurky, papriky, ale také bazalka, oregáno, jahodníky a spousty dalších. Je důležité myslet na správné rozmístění rostlin. Některé druhy by se vedle sebe sázet neměly. Špatné rozmístění může způsobit slabou úrodu.

Většinu sazenic sázíme na přelomu dubna a května, kdy už venku nemrzne, ale jsou i druhy, které můžeme vysadit už v únoru (celer, fenykl, brokolici, ředkvičky, kedlubny nebo hlávkový salát). Pro správné pěstování je důležité také fóliovník pravidelně větrat a kontrolovat.

Z naší široké nabídky fóliovníků si určitě vybere každý. Tak neváhejte a pusťte se do pěstování vaší vysněné úrody.